Táncsics Judit és Horváthné Pintér Orsolya – Plukkido.hu

“Mivel éles kritikát vagyunk képesek megfogalmazni a másikkal szemben, valamint a saját érzelmeinket pontosan észleljük és kimondjuk egy adott helyzetben, ezért egy brutális személyiségfejlesztő tréningnek is nevezhető a munkakapcsolatunk.”

Orsival 19 éve vagyunk barátok, 8 éve az élet úgy hozta, hogy az ország két távoli pontjára kerültünk. A munka, később a saját család, a távolság miatt ritkán találkozhattunk személyesen. Aztán a közös projekt, az együtt megálmodott cél, a Plukkido hozott minket újra közelebb egymáshoz. Ő többnyire két lábbal a föld fölött lebeg. Mindemellé erős akarat társul. Emiatt a lehetetlenre is képes vele vállalkozni az ember. Persze én is úgy gondolom, hogy képesek vagyunk megvalósítani azt, amit elterveztünk, én viszont a valóságtól való elrugaszkodással ellentétben az akaraterőmbe vetett hit és a termékünkbe vetett végtelen bizalom miatt vagyok nagyon kitartó. Még akkor is, amikor kudarc ér bennünket. Együtt mindezt sokkal könnyebb feldolgozni, utólag belátni, hogy talán amit az élet dob – legyen az akár egy csalódás – pont az szükséges ahhoz, hogy tovább fejlődjünk vagy új irányok felé forduljunk.

Persze nem ritka az sem, amikor nehéz elviselni a másikat, nem vagyunk egyformák, puffogunk, megmondjuk, kiakadunk, fél napig hallgatunk, aztán megbeszéljük. Legközelebb pedig igyekszünk másként csinálni. Mivel éles kritikát vagyunk képesek megfogalmazni a másikkal szemben, valamint a saját érzelmeinket pontosan észleljük és kimondjuk egy adott helyzetben, ezért egy brutális személyiségfejlesztő tréningnek is nevezhető a munkakapcsolatunk. Talán a leginkább ebben különbözünk egy férfiakból álló csapattól. Sokat tanultunk magunkról a másik által tartott tükörnek köszönhetően. (A férfi csapatra vonatkozó, előbbi kijelentésemért nem kérek elnézést, nem sztereotípia volt, mások vagyunk, ennyi. Egyik sem jobb a másiknál, csak különböző.)

A Plukkido indulásakor, a távolból nem volt könnyű összehoznunk a termékfejlesztéshez, teszteléshez, gyártáshoz szükséges telefonos egyeztetéseket. Amikor vonalban voltunk, kb. félidőben a saját gyerekeink kérdéseire válaszoltunk, miközben talán épp az ebédet csináltuk, félidőt pedig a szakmai egyeztetésre fordítottunk. Azért maradtunk mégis vonalban, mert vártuk azt a pár pillanatot, amikor a Plukkido-ról tudunk beszélni. Mivel kevés időnk volt, ezért előfordult, hogy szimultán beszéltünk. Egy felmerült kérdésre az egyikünk megadta a választ, miközben egyidőben már a következő kérdés hangzott el a másiktól és ez nem zavart minket, értettük egymást. Így sok időt spóroltunk, vicces volt, bár erre csak utólag jöttünk rá. Akkor a szükség hozta ezt a megoldást és a cél volt fókuszban, nem pedig az élethelyzet furcsasága. Hát így indult a Plukkido.

Mióta a gyerekek oviba járnak, meg tudjuk oldani, hogy többször találkozunk személyesen. Szükséges is Orsi jelenléte, mert sokszor megyünk tárgyalni, ketten együtt vagyunk képesek hitelesen képviselni a Plukkido szellemiségét. Bár Orsi mindig azt mondja, hogy nem ért az üzlethez, nagyon jó meglátásai vannak akár egy befektetővel való tárgyalást követően is. Mindig segít nekem, hogy másik oldalról is értelmezzem azt, ami történik.

A fentiek helyes értelmezéséhez hozzátartozik: a Plukkido jelenleg még nem profitábilis, saját pénzből, saját erőből és saját szakértelemmel és dizájner testvérem segítségével tartjuk fent, minden pénzünket visszaforgatjuk, nincs fizetésünk. Kíváncsian várjuk azt a pillanatot, amikor megélhetést biztosít majd számunkra a projekt. Akkor vajon hogyan alakul a lelkesedés, a munkamegosztás, a családi életünk? Hoz-e majd változást ez a helyzet? Mert lesz ilyen, ebben biztosak vagyunk.

Néha nehéz elfogadni, hogy nincs fizetésünk, mégis gyakran a családtól vesszük el az időt és olykor az energiát is, hogy a Plukkido-val foglalkozhassunk. Ennek ellenére nagyra értékeljük ebben a helyzetben azt, hogy a gyerekeink látják, miként pattan ki valamilyen ötlet a fejünkből – vagy adott esetben az ő fejükből – és lesz belőle egy kész, csinos termék, ami ráadásul gyerekeknek való, így értik és szeretik is, imádják például velünk becipelni a nyomdából érkező játékokat. Látják a folyamatot az elejétől a végéig, sőt a Plukkido játékok és egyéb fejlesztés alatt lévő eszközök tervezésében aktívan részt is vesznek. Konkrét ötletekkel, hihetetlen megoldásokkal, a fantáziájukkal. Szeretnek beszélni róla, nagy szerencsénkre. Ebből látjuk, hogy nem veszik zokon a helyzetet, hogy anya már megint csak Plukkidózik… Reméljük, hogy ők is képesek lesznek kivitelezni olyan terveket, amik saját ötleteiken alapulnak és közben innovatív megoldással szolgálnak majd társadalmilag is jelentős problémákra. Mert ez nagyon jó érzés, a függetlenség, a kiteljesedés, az életcél.

moments365_plukkido_web_wm

Táncsics Judit és Horváthné Pintér Orsolya – Plukkido

Web: www.plukkido.hu

Facebook: www.facebook.com/plukkido

Táncsics Judit:

Vállalkozása előtt: munkaerő-piaci program szakmai vezetője, tanácsadó, pszihológus

Vállalkozó: 2013 óta

6 éves kisfiú és 4 éves kislány édesanyja

Horváthné Pintér Orsolya:

Vállalkozó: 2014 óta

5 éves ikerpár (kisfiú és kislány) édesanyja